Sprievodca starostlivosti o japonský meč – 2.časť

Pridané: 08.04.2011 21:44:00 Počet zobrazení: 5170

08 Apríl 2011

Spôsob údržby a konzervovania japonského meča.

Hlavným účelom je, aby povrch meča neoxidoval (nehrdzavel). Preto je potrebné dôkladne odstrániť zatuchnutý olej a nahradiť ho úplne novým. Rôzne zdroje uvádzajú rôznu frekvenciu potreby vyčistenia a olejovania čepele (2-4 x ročne) pri mečoch, ktoré slúžia ako dekorácia. Ak však meč používate na sekanie pri sekacích testoch (tameshigiri), údržba čepele je potrebná po každom použití. Nasledujúca časť opisuje použité nástroje a poradie operácií pri čistení a konzervovaní japonského meča.

A)Nástroje
1. Mekugi-nuki: Nástroj pre odstránenie bambusového kolíka (mekugi) , ktorý drží čepeľ v rukoväti, zvyčajne vyrobený z bambusu zriedkavejšie z mosadze .
2. Uchiko: Jemne mletý brúsny prášok (30 - 35 g), pre čistenie povrchu kovovej časti meča. V setoch na čistenie japonského meča je dodávaný v papierovo-látkovej guličke s držadlom. Po jemnom poklepaní sa prášok jemne rozsype na povrch čepele.
3. Nuguigami: Vysoko kvalitný silný japonský papier (originál vyrobený z ryže), ktorým musia byť dôkladne odstránené hrubé a prašné nečistoty, rovnako ako aj zvyšky starého oleja. Je možné tiež použiť flanelovú handričku. Handričku po použití operte v mydlovej vode, dôkladne vyplákajte v čistej vode a voľne usušte.
4. Abura: olej s názvom Chouji (Choji alebo klinčekový olej) ako preventívna ochrana pred hrdzavením čepele.
5. Abura-nuguishi: Kus ryžového papiera alebo flanelová handrička na rovnomerné roztretie oleja po čepeli.
6.Ostané: drevené kladivko lieh alebo benzén, ak je to nutné.

 

B) Ako čistiť a konzervovať svoj meč ?(platí pre katany rovnako ako aj pre wakizashi alebo tanto)



1. Položte meč na dostatočne veľký kus flanelu (alebo na inú textíliu)


2. Vytiahnite meč z pošvy .


3. Ak chcete odstrániť rukoväť, držte jej koniec s ľavej ruke, ostrím čepele otočeným od Vás v mierne šikmej polohe. Pomocou mekugi-nuki vyberte z rukoväte bambusové (mosadzné) kolíky (mekugi), ktoré zaisťujú čepeľ v rukoväti (tsuka) Pravou päsťou ľahko niekoľkokrát udrite do ľavého zápästia. Ak pocítite, že sa čepeľ v rukoväti (tang) mierne uvoľnila, opakujte, kým sa nezačne z rukoväte uvoľňovať sama. Pomaly vytiahnite čepeľ z rukoväte.
Dávajte pozor, aby ste sa pri príliš rýchlom vyťahovaní alebo pri kratších mečoch (wakizashi, tanto) neporanili. Pre istotu hrot meča naplocho oprite o podložku.


4. Odstráňte záštitu (tsuba) a golier (habaki), ktorý drží meče pevne v pošve. Ak je habaki príliš tesné, použite kladivko, ktoré je súčasťou čistiace setu.

 


5. ,,Stierací“ proces vyžaduje dva kusy papiera (handričky). Prvý odstraňuje starý olej a prach. Hovoríme o predbežnom čistení. Zložte ho do polovice smerom od tupého k ostrému okraju. Potom podržte papier tak, že palcom a ukazovákom zovriete obe strany reznej časti čepele.
Nie je potrebné veľké úsilie, pohyby smerujú jednosmerne k hrotu meča. Netlačte, nepoužívajte trenie na jednom mieste, hrozí poškrabanie povrchu čepele. Pri opakovanom čistení a získaní skúseností môžete utierať oboma smermi.


6. V prípade, že sa olej nedá ľahko odstrániť, bavlnenou handričkou alebo gázou namočenou v liehu alebo benzéne zotrite zvyšky oleja spôsobom, ako je popísané vyššie.


7. Poklepaním na Uchiko jemne naneste brúsny prášok na čepeľ a to znovu od rukoväte smerom k hrotu a naspäť.


8. Potom použite ďalší list papiera a utrite prach z povrchu listu rovnakým spôsobom, ako je popísané v (5) v tejto časti. Ak na povrchu čepele zostávajú nečistoty, celý proces niekoľkokrát zopakujte.


9. Keď je povrch dokonale čistý, skontrolujte prítomnosť hrdze, poškrabania či iné chyby. Potom bez toho, aby ste nasadzovali späť rukoväť, golier a ďalšie príslušenstvo, dajte čepeľ späť do pošvy.
Je potrebné poznamenať, že nesmiete zameniť dva druhy papiera (handričky) používané v tomto procese - čistiace olej a brúsny prášok.


10. Pripravte si kus papiera (flanelová handrička), zložený vo veľkosti 3 cm x 6 cm a namočený do nového oleja. Keď je papier pripravený, vyberte opäť meč z pošvy. Držte meč v ľavej ruke a pravou rukou s naolejovaným papierom naneste olej spôsobom popísaným v bode (5).
Ak chcete zabezpečiť rovnomerné roztretie oleja po povrchu čepele, opakujte rovnaký postup niekoľkokrát. Olej musí byť roztretý v zodpovedajúcom množstve tenko a rovnomerne, tak aby nedochádzalo k jeho vykvapkaniu do vnútra pošvy a k jej znehodnoteniu.


11. Tak ako ostrú časť čepele, naolejujte aj tang (časť čepele, ktorá bude vo vnútri rukoväte).


12. Dajte späť golier (habaki), tsubu a vložte čepeľ predbežne do pošvy. Pre opätovné nasadenie rukoväte vyberte čepeľ z pošvy, držte meč v pravej ruke v takmer zvislej polohe, zdvihnite rukoväť druhou rukou, a vložte tang späť do rukoväte. Držte nôž rukoväťou dole ľavou rukou a udrite do spodnej časti rukoväte ľahko dlaňou pravej ruky tak, aby sa tang usadila pevne v rukoväti. Ak je čepeľ nasadená v rukoväti, vložte do otvorov kolíky (mekugi).
Vložte meč do pošvy, tak ako je popísané v kapitole o nosení a zaobchádzaní s mečom
Pokiaľ je možné skladujte meč v horizontálnej polohe. Pokiaľ používate stojan shogun , vertikálna poloha meča (odporúčame len pri častejšej manipulácii) vyžaduje aplikáciu menšieho množstva oleja (vo veľmi tenkej vrstve)

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info