Ako udržať čepeľ katany ostrú ako žiletka – sprievodca brúsením meča

Pridané: 26.01.2012 15:25:00 Počet zobrazení: 14318

26 Január 2012

     Ostrenie meča je riskantná činnosť pre seba ako aj pre svoj meč. Je to umenie , rovnako ťažké ako bežná údržba( čistenie a konzervácia) ale s rizikom, že ak nedodržíte správny postup, môže dôjsť k trvalému znehodnoteniu čepele. Nie je však nemožné naučiť sa správne ostriť svoj meč. Dôkladne sa oboznámte s teóriou, zaobstarajte si správne technické pomôcky a nech sa páči, staňte sa dokonalými opatrovateľmi svojej katany. Z histórie vieme, že samuraji si sami meče neostrili, dávali ich do rúk skúseným brusičom, ktorí ako sa píše v historickej literatúre boli nielen brusičmi meča ale často aj ,, brusičom „ samurajovej duše.... Pokiaľ máte možnosť dať si nabrúsiť meč niekomu, kto má skúsenosti s brúsením katany, urobte tak. 

Brúsne kamene a ich zrnitosť

Jednou z prvých otázok je ,, Čím brúsiť japonský meč?“. Brúsne kamene s rôznou zrnitosťou sú najdôležitejšia súčasť setu na brúsenie katany. 

Výber zrnitosti je veľmi dôležitý, preto ponúkame tabuľku zrnitosti brúsnych kameňov podľa amerického a japonského delenia (ako vždy všetko americké sa líši od originálu) nakoľko americké a japonské brúsne kamene sú najčastejšie ponúkané výrobcami pre účel brúsenia katany . Názvy produktov sú ponechané v originály pre následnú lepšiu orientáciu na internetových stránkach. Názvy výrobkov sú taktiež orientačné.

Ekvivalentná Grit tabuľka

grit equivalence

Pri brúsení sa využívajú kamene o zrnitosti od 800 to 12000 ,,grit“. Ak je čepeľ zhrdzavená alebo je potrebné odstrániť väčšie častice nečistôt môžu byť použité aj kamene pod touto hranicou (aj 80 ,,grit“ kameň) . 

Pravidlom zostáva – PRI BRÚSENÍ NIKDY NEPOUŽÍVAJTE PO SEBE KAMENE S VEĽKÝM GRIT ROZDIELOM. Škrabance na čepeli katany by ste už nemuseli byť schopní odstrániť.

Japonské ,,vodné“ kamene
Japonské vodné kamene sú prirodzené alebo syntetické. Prírodné kamene môžu byť pomerne drahé, ale syntetické kamene je možné použiť pre doostrovanie aj leštenie čepele. Asi polovica kameňov používaných pri ostrení a leštení môže byť syntetické, ale niektoré kroky pri brúsení vyžadujú prírodné kamene.. Pri brúsení takýmito kameňmi sa používa voda ako mazadlo(odtiaľ názov ,,vodné“). Cena kvalitných syntetických kameňov sa pohybuje od 30 €.

 

Namáčanie brúsneho kameňa.


Japonské vodné kamene musia byť namočené do vody, aby fungovali správne. Kamene väčšinou stačí ponoriť na 5 - 20 minút, aby sa nasýtili vodou v závislosti na type kameňa. Zatiaľ čo niektoré kamene môžu byť uložené vo vode, iné musia byť uchovávané v suchu. Odporúča sa pridať do vody štvrť šálky hydrogenuhličitanu sodného (sóda bikarbóna). Prášok zmení pH vody a pomáha zlepšiť odolnosť meča voči hrdzaveniu. Pokiaľ kupujete vodný kameň, výrobca by Vás mal upozorniť na fakt, ktoré kamene možno skladovať vo vode a ktoré môžu byť namáčané len pred brúsením.

Tvar brúsneho kameňa

Japonské vodné kamene sa brúsením opotrebúvajú. Je to normálne a pomáha to udržiavať stabilný grit brúsnej plochy. Niektoré kamene sa opotrebujú pomerne rýchlo, zatiaľ čo ostatné kamene sú pomerne stabilné. Kamene používané na brúsenie meča by mali byť konvexné so zaoblenými hranami. Kamene sa počas používania stávajú konkávnymi (v strede s priehlbinou), takže je dôležité sledovať tvar kameňa po každom brúsení. Je možné zaobstarať si špeciálne kamene na úpravu tvarov brúsnych kameňov, ale je možné použiť kameň s nižším gritom na úpravu kameňa s jemnejším zrnom. Udržiavanie zaoblených hrán kameňa bráni taktiež jeho prípadnému zlomeniu a obmedzí výskyt škrabancov na čepeli meča pri brúsení.


Podložka na brúsenie.

sharpening kit
Japonci používajú podložku na brúsenie z tvrdého dreva namontovanú nad drevenú kaďu (nádobu s vodou) pre potreby namáčania kameňov. Na uchytenie brúsneho kameňa na podložke sa používajú špeciálne úchytky. Brúsne dosky majú niekedy brúsny kameň napevno pripevnený, väčšinou sa ale používajú špeciálne gumové protišmykové podložky, ktoré zabraňujú pohybu brúsneho kameňa po doske. Podmienkou je vždy robustnosť stola (dosky), ktorá zabráni prípadnému pohybu dosky pri brúsení. Ideálne je brúsiť v stoji.


Geometria čepele


Vždy pred brúsením skontrolujte geometriu čepele. Máte poslednú šancu, pretože po brúsení sa geometria krivej čepele navždy stratí. V prípade, že je nutné čepeľ narovnať, najjednoduchšou metódou je ohnúť čepeľ cez koleno, tak aby došlo k narovnaniu. Je to síce najjednoduchší ale zároveň najviac skúseností vyžadujúci postup. Existujú aj špeciálne drevené pomôcky pre narovnávanie čepelí, ktoré umožňujú ohýbať čepeľ izolovane. Akúkoľvek metódu zvolíte, dajte si načas.


Držanie čepele pri brúsení


Meč by mal byť rozobraný, bez rukoväte (tsuka), bez záštity (tsuba) a prstenca (habaki). Brúsená by mala byť len holá čepeľ. Kus starého uteráka o 30x30 cm pevne omotáme okolo ostria, tesne aby sa čepeľ nešmýkala a nemohla vykĺznuť. Pravá ruka pevne uchopí meč a ľavou rukou tlačíme zvrchu na čepeľ. Pozor na pošmyknutie ľavej ruky z listu, máte síce na nej až 5 prstov(väčšina) ale každý zdravý prst dobrý. Uistite sa, že čepeľ je dôkladne zbavená oleja. Pri práci na rôznych častiach čepele je vhodné použitie dvoch kusov uteráku. Pamätajte si, že je ľahké prísť o časť svojho tela pri ostrení tak ostrej zbrane ako katana..

sharpeningostrenie meča

 

 

 

 

  

Ostrenie

Čepeľ musí byť ostrená jediným pohybom po celej dĺžke(šírke kameňa) pri brúsení využívajte aj spätný pohyb čepele po kameni. Pohyb musí byť pomalý s rovnomerným tlakom ľavej ruky v celom rozsahu pohybu. Pozorne sledujte čepeľ, zabezpečte si dobrý zdroj svetla. Nekontrolujte ostrie často, len sa uistite, že kameň prešiel po celom povrchu listu pri zachovaní geometrie. Uvedomte že ,,neostríte ostrie“ ale odstraňujete kov až kým sa ostrie neobjaví.
Prvý kameň by mal byť používaný až do výbrusu, kým známky brúsenia kameňom nedosahujú hranu čepele(ostrie). Ďalšie kamene slúžia na prosté uhladenie povrchu a odstránenie škrabancov. Najjemnejší kameň by mal čepeľ brúsiť v 90 stupňovom uhle, aby sa dosiahlo úplné vyleštenie povrchu a odstránenie všetkých škrabancov , ktoré vznikli pri brúsení s kameňom s nižším gritom. Podržaním ostria oproti svetlu sa uistíte, že čepeľ je dokonalé vyleštená.
Najčastejšou chybou je, venovať príliš veľkú pozornosť ostriu. Celá pozornosť by mala byť sústredená na povrchu listu. Prvý kameň je kľúčový. Je potrebné pokračovať v práci s prvým kameň až kým sa neobjaví ostrie. Je to tenká línia vylešteného kovu na okraji čepele, ktorá vysokým leskom odráža svetlo. Ak bola čepeľ naštiepená je potrebné pokračovať za túto líniu a odhaliť ďalšiu vrstvu (nové ostrie).

 

,,100 ťahov“


Ak ste prvým kameňom odhalili ostrie použite ďalších 100 ťahov po jemnejšom kameni (tam aj späť) na dobrúsenie a doleštenie povrchu. Používajte pohyby v rozsahu cca 40 cm.
Pozor!!!
Je dôležité pri brúsení neprejsť s čepeľou po kameni za líniou shinogi (pozdĺžna línia čepele, ktorá oddeľuje reznú plochu od chrbta čepele /ha/). Pokiaľ budete ostriť za touto líniou riskujete stratu geometrie čepele. Čepeľ má tendenciu k prevráteniu pri brúsení vtedy, keď dosiahnete úroveň shinogi. Je možné to rozlíšiť aj sluchom, ak prejdete za túto líniu. Buďte opatrní!!!

 

Lubrikácia


Pri brúsení sa na konci kameňa tvorí pasta zo zvyškov kameňa a vody. Táto pasta pôsobí ako mazadlo a ako brusivo. Kameň musí byť pravidelne namáčaný vo vode. Používajte vodu s rozpustenou jedlou sódou (viď vyššie), pastu však nezmývajte. Oplachujte čepeľ vodou nad kameňom. Udržujete tak čepeľ čistú, pričom zároveň zvlhčujete kameň. Pri výmene kameňov, vymeňte aj vodu. Čím jemnejší kameň používate, tým dôležitejšia je prítomnosť pasty pri dobrúsení a doleštení čepele.
 

Na záver


Elektrické náradie
Najhoršie, čo môžete urobiť, je brúsiť meč pomocou elektrickej brúsky. Je to najrýchlejší spôsob, ako premeniť svoj meč na šrot. Často sa dokonale zničí geometria meča.
Brúsny papier
Niektorí ľudia používajú na brúsenie meča brúsny papier postupne jemnejšej zrnitosti z karbidu kremíka. Je to jeden zo spôsobov ako naostriť katanu (po dodržaní vyššie uvedených bodov) ale tradičný japonský meč si vyžaduje tradičný spôsob ostrenia. Jednoducho katana má dušu a istú etiketu zaobchádzania.
Brúsky na nože
Existuje celý rad výborných brúsiek pre ostrenie nožov. Tieto nástroje majú jeden veľký problém. Všetky sú určené pre vytvorenie okraje s jedným uhlom. Katana by mala mať mierne zakrivenie shinogi-ostrie z oboch strán
 

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info